Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Συνταγή και μυστικά για μια τέλεια Ψαρόσουπα (Κακκαβιά) !!!


Η Ψαρόσουπα είναι ίσως από τα πιο νόστιμα και πιο αγαπημένα "χειμερινά" φαγητά. Τώρα θα μου πείτε γιατί έβαλα το χειμερινά σε εισαγωγικά; ο λόγος είναι απλός, η ψαρόσουπα τρώγεται ή πίνεται (όπως επιθυμεί κανείς) από τους γνώστες ευχάριστα και το καλοκαίρι !!! Πολλοί δεν γνωρίζουν την διαφορά μεταξύ ψαρόσουπας και κακαβιάς ή νομίζουν ότι είναι το ίδιο. Η βασική διαφορά τους είναι ότι η ψαρόσουπα έχει ρύζι ενώ η κακαβιά όχι, τόσο απλά.

Τώρα ας πούμε μερικά "μυστικά" για μια πετυχημένη Ψαρόσουπα !!!
  1. Φρέσκα ψάρια: Το Α και το Ω της συνταγής μας. Αν τα ψάρια δεν είναι φρέσκα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ψαρόσουπα. Επιλέξτε να τα κάνετε στο φούρνο ή τηγανιτά αλλά όχι σούπα.
  2. Είδος ψαριού: Νόστιμα ψάρια ΔΕΝ είναι μόνο τα ακριβά μεγάλα ψάρια (Ροφός, Στείρα, Συναγρίδα κ.α.), αλλά και τα φτηνά μικρά ψαράκια (χάνοι, πέρκες, σκορπινάκια, σκάροι και γενικώς όλα τα δευτερότριτα ψαράκια). Επίσης μπορείτε να προσθέσετε διάφορα άλλα θαλασσινά όπως γαρίδες, μύδια κ.α.
  3. Λαχανικά: Η προσθήκη φρέσκων λαχανικών στη σούπα μας θα μας δώσει την νοστιμιά και τα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστούμε για να κάνουμε το πιάτο μας ακόμα πιο νόστιμο και πιο θρεπτικό (σέλινο, ντομάτα, μαϊντανό,  κολοκυθάκι, σκόρδο, κρεμμύδι και πατάτες).
  4. Νερό: Το νερό θα πρέπει να είναι τόσο όσο χρειάζεται και όχι παραπάνω, γιατί αν θα το "παρακάνουμε" η ψαρόσουπά μας δεν θα γίνει νόστιμη. Η κατάλληλη αναλογία νερού - υλικών θα πρέπει να είναι τόση, ώστε το νερό να μην καλύπτει όλα τα υλικά. Επίσης, μην επιχειρήσετε να μαγειρέψετε προσθέτοντας θαλασσινό νερό, αφενός δεν γνωρίζουμε την ποιότητα του αφετέρου κινδυνεύουμε η ψαρόσουπα να μας ξεφύγει στο αλάτι.
  5. Κατσαρόλα: Επιλέξτε μια ψηλή ανοξείδωτη.
ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό διάφορα μικρά ψάρια (χάνοι, πέρκες, σκορπινάκια, σκάροι και ότι άλλο βρείτε)
  • 1 κιλό μπακαλιάροι (μεσαίου μεγέθους)
  • 5-6 γαρίδες φρέσκες
  • 3-4 μύδια (προαιρετικά)
  • Σέλινο
  • Μαϊντανό
  • Ντομάτα (φέτες)
  • Κρεμμύδια (2 μεσαία)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Πατάτες (κομμένες σε μικρό μέγεθος)
  • 2 μικρά κολοκυθάκια (ολόκληρα)
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. "Χτίζουμε" τα λαχανικά μας στην κατσαρόλα, τοποθετώντας τα πιο "χοντρά" στο πάτο (πατάτες, κολοκυθάκια)
2. "Χτίζουμε" τα ψάρια μας τοποθετώντας πρώτα τους μπακαλιάρους και μετά τα μικρόψαρα φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά.
3. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Προσθέτουμε το νερό έτσι ώστε σχεδόν να καλύψει τα ψάρια
5. Τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα, χωρίς να την πολυανοίγουμε και φυσικά χωρίς να ανακατεύουμε τα υλικά για περίπου 40 λεπτά ελέγχοντας με μια πηρούνα αν τα λαχανικά (ειδικά η πατάτα) έχουν γίνει.
6. Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί, αλλά πάντα χωρίς να ξεπεράσουμε την προτεινόμενη στάθμη.
7. Αφαιρούμε τα ψάρια σε μία πιατέλα και τα λαχανικά σε άλλη και σερβίρουμε το ζουμί σε ατομικά βαθιά πιάτα.


 ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ