Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Γαριδοπίλαφο αλά Αίγυπτος !!!!

Μετά από μια απουσία αρκετών μηνών (κυρίως για επαγγελματικούς λόγους) επιστρέφω με την πιο αγαπημένη μου συνταγή. Το γαριδοπίλαφο αλά Αίγυπτος είναι το πιλάφι με γαρίδες το οποίο φτιάχνουν οι Αιγύπτιοι στα ψαροκάικα όλης της χώρας. Μια πολύ απλή και γρήγορη συνταγή για ένα από τα νοστιμότερα πιάτα που έχω δοκιμάσει ποτέ !!!


Υλικά για 4 άτομα
  • 1 κιλό γαρίδες (ολόκληρες)

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 2 κούπες ρύζι

  • 4-5 μπαλάκια μπαχάρι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

  • 1 μικρό φλιτζάνι Ελαιόλαδο

Διαδικασία
Όπως προείπα η συνταγή είναι πολύ απλή και πάνω από όλα πεντανόστιμη. Οι γαρίδες θα πρέπει να είναι φρέσκιες και όχι αποφλοιωμένες (κατεψυγμένες) γιατί σε αυτή την συνταγή το μεγαλύτερο ρόλο στο πιάτο μας το παίζει το "ζουμί" της γαρίδας. Όπως είδατε από τα υλικά λείπει η τομάτα (που χρησιμοποιείται συχνά σε τέτοιες συνταγές για χρώμα και γεύση) αλλά και κρασί (για γεύση), άρα η επιλογή της γαρίδας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Τις γαρίδες τις βράζουμε ελάχιστα πριν την έναρξη της συνταγής για δυο λόγους α) για να γίνει εύκολη η αποφλοίωση τους και β) για να κρατήσουμε για αργότερα το ζουμί τους. Ας προχωρήσουμε στην διαδικασία. Αρχικά τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο έτσι ώστε να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να τσιγαριστεί έως ότου πάρει ένα βαθύ ξανθό χρώμα (λίγο πριν γίνει καφέ δηλαδή). Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τις γαρίδες, τις οποίες έχουμε αποφλοιώσει πρώτα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι) και τις αφήνουμε να τσιγαριστούν ελαφρώς. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι με το νερό (το οποίο έχουμε κρατήσει από το βράσιμο της γαρίδας) και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό (συνήθως 30 λεπτά) . Η αναλογία νερού-ρυζιού είναι περίπου 2-1 (ανάλογα το ρύζι βέβαια που χρησιμοποιείτε) και η κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι αντικολλητική . Ένα από τα μυστικά της συνταγής είναι ότι δεν πρέπει να ξεσκεπάσουμε και να ανακατέψουμε το πιλάφι (όσο γίνετε βέβαια). Στο τέλος, όποιος επιθυμεί προσθέτει και λεμόνι (εγώ προσωπικά το συνιστώ) ...
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή όρεξη ....