Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Καλαμαράκια γεμιστά με γαρίδες, πιπεριά και ρύζι.




Υλικά
6 μεγάλα καλαμάρια
10 μικρές γαρίδες ψιλοκομμένες
1/2 φλυτζάνι ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 μεγάλη τομάτα (ψιλοκομμένη)
1 μεσαία πράσινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτήρι ασπρο κρασί
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι





Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τις ψιλοκομμένες γαρίδες, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών, την ψιλοκομμένη πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2-3 λεπτά. Έπειτα τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Στο τέλος, προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη τομάτα, το ρύζι και τα αφήνουμε εώς ότου το ρύζι είναι έτοιμο (περίπου 10-12 λεπτά).



Σε ένα ταψί ή πυρέξ βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο που μας έμεινε (μισό φλυτζάνι) και το ποτήρι με το άσπρο κρασί. Γεμίζουμε τα καλαμάρια ένα-ένα με την γέμιση και τα κλείνουμε προσεκτικά με οδοντογλυφίδα.





Τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά (δεν θέλουμε με τίποτα να μας ξεροψηθούν από έξω και να μείνουν "άψητα" από μέσα) στο φούρνο για 30 - 40 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο). 

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Θαλασσινή Παέγια (Paella marinera) !!!




Υλικά

  • 400 γρ. φρέσκιες γαρίδες
  • ½ κιλό καλαμαράκια
  • ½ κιλό μύδια
  • Μισό κιλό ρύζι μπονέτ
  • 1 κρεμμύδι
  • Ντοματοπελτέ
  • ½ πράσινη πιπεριά
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Σαφράν
  • Αλάτι
Διαδικασία

To εθνικό φαγητό των Ισπανών με καταγωγή από τη Βαλένθια και στάνταρ συστατικά: το ρύζι, το σαφράν και το παρθένο ελαιόλαδο. Το όνομά του προέρχεται από το σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύεται, "paellera" που είναι ένα ρηχό, επίπεδο, πλατύ τηγάνι με χοντρά τοιχώματα και με δύο χερούλια στο πλάι, αντί για ένα. Σε αυτό λοιπόν, το τηγάνι (ή σε παρόμοιο) βάζουμε ελαιόλαδο, μέχρι να καλύψουμε τον πάτο του σκεύους και τσιγαρίζουμε τα ψιλoκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα. Όταν μαραθούν προσθέτουμε την πιπεριά, κομμένη σε λεπτές ροδέλες και μαζί, μία κ.σ. ντοματοπελτέ. Στη συνέχεια βάζουμε τα καλαμαράκια, το ρύζι, λίγο σαφράν, που έχουμε αραιώσει σε ζεστό νερό, αλάτι και το αφήνουμε για δέκα λεπτά. Για να μην κολλήσει το ρύζι μας, βάζουμε στο τηγάνι και λίγο ζεστό νερό. Μόλις το φαγητό «πιει» τα υγρά του, προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες, λίγο αλάτι ακόμη, περίπου μισό ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε για δέκα λεπτά ακόμη.

Έχουμε να σας δώσουμε διάφορες συμβουλές, όπως: μη βγάλετε τα κεφάλια από τις γαρίδες, γιατί θα χαθεί όλη η νοστιμιά! Αν το ρύζι είναι πολύ υγρό, βγάλτε το καπάκι. Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέστε νερό. Και τέλος, αν θέλετε να σας ανοίξει για τα καλά, η όρεξη για παέγια, ανοίξτε το βιβλίο του βαρκελωνέζου Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν: «Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο» και διαβάστε την α λά Βαλενθιάνα εκδοχή από τον πολυμήχανο ντεντέκτιβ-ήρωα. Πολύ special!

ΥΓ. Η συνταγή είναι από το ''νηστικό αρκούδι''και θεωρώ ότι είναι μια από τις νοστιμότερες που έχω δοκιμάσει τελευταία ... Συνιστάται ανεπιφύλακτα ...

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Χταπόδι με μακαρονάκι (Οctopus with rigatoni)





Υλικά
 
  • 1 κιλό χταπόδι 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι
  • 1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Σάλτσα ντομάτας
  • 1 δάφνη
  • 3 τομάτες


Εκτέλεση

Αρχικά, βράζουμε το χταπόδι με λίγο ξίδι και μόλις είναι έτοιμο το κόβουμε χοντρά κομματάκια. Κρατάμε το ζουμί του, που μας χρειάζεται για την σάλτσα.
Επειτα βράζουμε τα μακαρονάκια, για 8 λεπτάπερίπου έτσι ώστε να γίνουν al dente.
Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε την σάλτσα. Τρίβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Συνεχίζουμε, ρίχνοντας τις ντομάτες και την σάλτσα ντομάτας (λίγια για χρώμα). Ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και το ζουμί του χταποδιού. Μόλις πάρει βράση, βάζουμε και το χταπόδι και το αφήνουμε στην φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε στολίζοντας με τον μαϊντανό.

Ingredients
  • 3 tomato
  • 1 medium onion
  • 1 spoonful vinegar
  • 1/2 kilogram rigatoni
  • 1 spoonful salt
  • Pepper
  • 1/2 cup olive-oil
  • Tomato sauce
  • 1 bay leaf
  • 1 kilogram Octapus
Procedure

Prepare the octopus and boil with vinegar in a cooking pan until it gets soft. When ready cut it in pieces and keep the octopus broth to prepare the sauce for the rigatoni.
Boil the rigatoni for 8 minutes. While boiling the rigatoni, put olive oil in a frying pan with finally chopped onion to roast. Then add the tomatoes cut in pieces, the tomato sauce, pepper, a bay leaf, the octopus broth and spice with salt. Add the octopus and cook until the sauce become thicknes.
The dish is ready to serve. Add a bit of parsley.