Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ψητή συναγρίδα με πατατοσαλάτα



Υλικά
  • 4 φιλέτα συναγρίδας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλη μαραθόριζα
  • 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένα (σέλινο)
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι καπαρόφυλλα
  • 2 πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • τοματίνια για γαρνίρισμα
Διαδικασία
Ανακατεύετε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κλωνάρια σέλερυ, τη μαραθόριζα, τα καπαρόφυλλα, τις βρασμένες πατάτες και τον μαϊντανό σε ένα μπολ. Βάλτε σε ένα shaker το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το σκόρδο και το αλάτι και ανακατέψετε καλά μέχρι το μείγμα να πάρει μια κρεμμώδη υφή.
Αφού καθαρίσετε καλά και αφαιρέσετε τα κόκαλα από το ψάρι, το φιλετάρετε και το ψήνετε στην γκριλιερα και από τις δυο μεριές.
Βάζετε τη μισή σάλτσα στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύετε να πάει παντού. Έπειτα στρώνετε την σαλάτα σε μεγάλη πιατέλα και τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα της συναγρίδας.Τέλος, περιχύνετε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και το γαρνίρετε προαιρετικά με τοματίνια.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη ...

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Κολιοί ψητοί με λεμόνι και μάραθο



Υλικά

  • 4 μέτροι κολιοί, καθαρισμένοι, πλυμένοι και στεγνωμένοι με πετσέτα
  • Αλάτι
  • 2 κ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαραθόσπορο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, η καθεμιά κομμένη στα 4
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοστιμένο χυμό λεμόνι, και 1 μικρό λεμόνι κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλετε
  • Κλαδιά από άγριο μάραθο, ή άνηθο (προαιρετικά)
  • Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάλτε αλάτι στην κοιλιά κάθε ψαριού, και πασπαλίστε με το μισό από το μαραθόσπορο. Βάλτε σε πιάτο τα ψάρια, σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο 1 ώρα και όχι περισσότερο από 3.
Προθερμάνετε το γκριλ στο μάξιμουμ.
Βάλτε στην κοιλιά κάθε ψαριού 1-2 κομματάκια σκόρδο, πασπαλίστε με πιπέρι και αλάτι, και βάλτε τα κλωνάρια μαραθο ή άνηθο στον πάτο του ταψιού. Τοποθετήστε τα ψάρια στο ταψί και ψήστε στη μέση του φούρνου, περίπου 15 λεπτά.
Γυρίστε τα ψάρια προσεκτικά, βάλτε πανω στο καθένα μερικές φέτες λεμόνι και συνεχίστε μέχρι να ψηθούν ως το βάθος. Ελέγξτε με μυτερό μαχαίρι να δείτε αν έχουν γίνει μέχρι το κόκκαλο. Προσοχή! Μην τα πολυψήσετε.
Ετοιμάστε τη σάλτσα, ανακατώνοντας μαζί το λεμόνι, τον υπόλοιπο μαραθόσπορο, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μόλις τα ψάρια ψηθούν, ανοίξτε τα να βγάλετε τη ραχοκοκκαλιά, και περιχύστε με 1 κουταλιά από το μίγμα λεμόνι.
Βάλτε και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο υπόλοιπο μίγμα λεμόνι (περίπου 2 μέρη λάδι για κάθε 1 μέρος λεμόνι) και περιχύστε με τη σάλτσα αυτή τα ψάρια καθώς θα σερβίρετε.

Tης Αγλαϊας Κρεμέζη